onsdag 10 oktober 2007

Jag listar: Hans Jaffés bästa anledningar till att De Stijl uppstod i Nederländerna!

Back again! Det har varit en hård tid, med en tenta, en tenta och en till tenta, men nu är det över och jag kan se fram emot en lång tids (ett dygn ungefär) slappande och Composition C-skrivande. Lång och knepig rubrik på detta inlägg, vem fan är Hans Jaffé till exempel? Det borde naturligtvis alla redan veta, eftersom jag faktiskt har nämnt den store Mondrian/De Stijl-experten tidigare i ett sammanhang som jag nu totalt glömt bort. I boken "De Stijl: 1917-1931, Visions of Utopia" nämner han i en introduktion några holländska företeelser som på ett eller annat sätt säkerligen har påverkat uppkomsten av De Stijl. Här följer min personliga topp fem-lista över dessa:

5: Jan VermeerDenne holländske 1600-talskonstnär är till skillnad från den tenebristiske och dramatiske Rembrandt, som levde samtidigt, ganska lätt att koppla till Mondrian. Båda har något slags strävan efter harmoni och universell stillhet i sin konst, även om deras metoder naturligtvis är radikalt olika. Målningen ovan är ett fantastiskt exempel på det här. De lugna färgerna, den perfekt balanserade vågen och kvinnans stilla kontemplerande ansiktsuttryck...underbart.

4. Baruch Spinoza

Den holländsk-portugisisk-judiske filosofen Spinozas huvudarbete "Ethica ordine geometrico demonstrata" skulle, om man översatte det till svenska, bli "Etiken bevisad på geometriskt vis". Redan där känns det som att vi hittar lite utav vår gamle Mondrian. Den sant rationelle Spinoza följde strikt den euklidiska geometrins form för att bevisa sina olika teser, som slutar i en lära som, enligt Spinoza, ska leda till lycka och ett bra liv. I det här fallet kanske man kan säga att, det rakt motsatt förhållandet Vermeer-De Stijl, handlar om en likhet i metoden mellan Spinoza och De Stijl snarare än målet. Båda använder geometrin för att nå sina mål på bästa och mest säkra vis.

3. Jean Calvin

Ingen holländare kanske, men hans läror har haft stort inflytande i Nederländerna, och en utav de första sakerna de holländska calvinisterna satte igång med var att slå sönder avbildningar av Jesus, helgonen eller vad det nu kunde vara i Hollands kyrkor. Klassisk ikonoklasm alltså och en mentalitet liknande dagens muslimer som dödshotar Lars Vilks och Nerikes Allehandas chefredaktör, men dessutom en mentalitet som har en efterföljare i Mondrian och hans krav på en konst som inte avbildar något naturligt objekt. Både metod och mål hos calvinisterna har likheter med De Stijl-konstnärernas dito. Tilläggas kan att Mondrian var uppfostrad i en strikt calvinistisk familj...

2. Det nederländska språket

På holländska betyder "schoon" både "ren, klar" och "vacker". Säger rätt mycket om nederländsk mentalitet och tradition, och ordets dubbelmening kan tydligt ses både hos Vermeer och Mondrian.

1. Den nederländska naturen

Titta på bilden, visst är de uppodlade markernas kvadratiska form lite lik en Mondrianmålning? Är alltså snacket om en helt icke-representerande konst bara bullshit? Har Mondrian hela tiden i smyg målat av sitt hemlands natur? Är Mondrians geni en jävla bluff? Är han bara en dålig landskapsmålare!? Borde jag i så fall lägga ner den här bloggen och kanske börja skriva om kristna kyrkofäder i stället?
Nja, riktigt så farligt behöver det faktiskt inte vara. Det handlar snarare om en mänsklig vilja att kontrollera och stå över naturen, vilket ofta varit nödvändigt i Nederländerna, eftersom man är olyckligt belägna några meter strax under havsnivå på sina ställen. Jaffé säger:

"The Dutch landscape is, in fact, man-made, using the means of geometry and
precision. This precision has been highly valued in The Netherlands, and De
Stijl group made use of it on order to show, in a visual language, the
triumph of the human spirit over the capriciousness of nature."

Theo van Doesburg säger:

"Gradually the old dream of primitive man becomes reality: to be the master
of his surroundings"

Och med det känns saken utredd på ett tillfredsställande vis

Denna lista skulle kanske kunna komplementeras med typiskt holländska företeelser idag. Droger? Prostitution? Synd? Nej, knappast. Holländsk totalfotboll? Ja, definitivt.


Dagens Mondrian: Compositie in kleur B

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har Martin påverkat dig så mycket att du måste börja göra listor mer och mer i din blogg Gabriel?Börja få in en vana att läsa din blogg i onyktert tillstånd och eftersom jag gillar det du skriver vet jag inte om du ska ta det positivt eller negativt.

Gabriel Larsson sa...

josef: Listor är grejen helt enkelt, nästan vad som helst kan bli roligt om man gör en lista av det, faktum är att jag tycker att jag haft för få listor i bloggen hittills! Att sen vara onykter när man läser dem, gör dem säkert bara ännu intressantare, så jag väljer att se det som en positiv sak, även om jag hade kunnat ta det som en negativ kritik.

Martin Janzon sa...

Listor är da shait, lite svårt för mig här bara att ha en stark åsikt. men det lät bra. Fler listor.

Jag har just läst att en av de bästa bloggarna faktiskt sitter o dricker lite öl när han bloggar. Språket blir mer avslappnat och tonen råare och mer direkt. Kanske något att tänka på. Jag ska testa nångång. Alltså: bästa inlägget på dunkadunka kommer nästa gång, då jag är lätt berusad.

Gabriel Larsson sa...

martin: Bra, varför ska du komma med en egen åsikt när jag ändå lär dig vilken åsikt du ska ha? :)

Vem skulle denna "en utav de bästa bloggarna" vara? Bara så att jag vet om det är värt att försöka...

Martin Janzon sa...

esgieqroue