fredag 19 oktober 2007

Hur låter en Mondrianmålning?

Vi har sett exempel på arkitektur, design, inredning, måleri, filosofi, typografi och litteratur som ingått i De Stijl-gruppens skapande. Det är inte särskilt svårt att tänka sig en skulptur i sådan stil heller, man skulle till och med kunna se Rietvelds välkända stol som en slags "skulptur" om man vill. En neo-plasticistisk film? Se den svenske filmmakaren Viking Eggelings "Symphonie Diagonale", och inse att nonfigurativ film är lika möjligt som nonfigurativt måleri. Men hur är det med musiken, den mest direkta utav alla konstformer? Om Mondrian eller någon utav hans konstnärligt likasinnade hade gjort musik hur skulle det låta?

Kanske som White Stripes album "De Stijl" från år 2000? Nja, även om omslaget är uppenbart influerat utav denna slags konst, och den skenbara(?) enkelheten i musiken skulle kunna ha kopplingar till Mondrian, så är vi nog på helt fel spår här. Vi måste söka oss bort från tomma hyllningar och referenser, och annat som hör dagens populärkultur till! Vi måste söka oss till Jakob van Domselaer. van Domselaer bekantade sig med Mondrian i Paris när han bara var drygt 20 år, och figurerade strax därefter i De Stijlgruppen. Hans pianosvit "Proeven van Stijlkunst" var direkt inspirerad av Mondrians målningar och var matematiskt uppbyggd, minimalistisk musik som försökte bygga på samma horisontella och vertikala element som Mondrians konst...fast via musik. Lyckades han?

Även om han var en viktig föregångare inom minimalistisk musik, så är han inte särskilt känd, vare sig idag eller på sin egen tid. Vill man höra något av honom, veta mer om honom och kompositörer influerade av honom, eller få en anledning att lära sig holländska kan man kolla in det här. Köp en cd med pianisten Kees Wieringas tolkning av van Domselaers musik och upplev något nytt! Jag kommer inte göra det, utan ska i stället lägga energi på att finna de musikaliska kompositioner av makarna van Doesburg som tydligen också ska finnas...
För mig är det svårt att uttala sig om de korta, korta stycken man får höra på den kulturella organisationen Do Foundations hemsida (och jag kommer återkomma om jag råkar snubbla över några mer utförliga versioner), men jag tycker det låter vackert, strukturerat och spännande. Eller så är det bara att jag gillar ljudet av ett välstämt piano. Hur som helst så finns det så klart många fler människor som inspirerats av Mondrians konst till att göra musik, och vissa av dem vill till och med visa upp sina arbeten på Youtube.Dagens Mondrian: Composition with White, Black and Red

5 kommentarer:

Martin Janzon sa...

Sådärja, perspektiven och angreppsvinklarna på ämnet Mondrian börjar vidgas. Jag gillar inte riktigt musiken, tror jag, men det krävs en mer ordentlig lyssning i rätt sammanhang för att kunna avgöra saken. Det var i alla fall bättre än den där youtubesnubbens tolkningar.

Aningen menlös kommentar - visst - men en kommentar nonetheless.

Gabriel Larsson sa...

Jag tror verkligen att man i rätt sammanhang skulle kunna uppskatta van Domselaers musik. Hur som helst så får man ju i alla fall tillfälle att njuta utav en utav Hollands mest spännande pianister (lugnt topp fem åtminstone), Kees Wieringa!

Anonym sa...

Snart kanske det är dags för ett nytt inlägg:)

Gabriel Larsson sa...

ja du markus, snart kommer det nog ett inlägg som berättar att composition c är en så gott som utdöd blogg, tyvärr. jag har helt enkelt misslyckats med mitt så grandiosa mål

Anonym sa...

Detta inlägg var mkt spännande! (Du vet ju hur intresserad jag är av musik:)). Att dra dessa paralleller mellan Mondrians konst och musiken var riktigt smart och roligt (särskilt stycket med White Stripes där jag skrattade högt åt dina, som alltid, finurliga formuleringar:)). Måste kolla in lite av youtubelänkarna sedan:). Ha det bra grabben!