onsdag 15 augusti 2007

"Pir och hav"

Jaha, då var det dags igen. Att jag är försenad har ju nästan blivit en vana och i denna bloggs allras sista inlägg så lovar jag att be om ursäkt för alla förseningar, så behöver jag inte göra det nu. Denna vecka ska det handla om "Pir och hav".

Igår bläddrade jag i min anteckningsbok där jag skriver ner mina idéer till Mondrianartiklar och hittade då de kryptiska orden "Pir och hav", utan någon som helst förklaring. Spännande! Ett mystiskt budskap från mig själv. Men vad betydde det? Jag sökte på Wikipedia (vilket jag naturligtvis aldrig gör annars...eh..jag lovar!) och hittade mängder med information om en japansk manga (One Piece, en utav de bästa) men inget om Mondrian. Jag sökte desperat vidare på webben men hittade ingenting utav värde. En antydan till desperation och panikartat självtvivel började bubbla upp i mitt inre och jag kastade mig över all min samlade Mondrianlitteratur. Till min fasa insåg jag att all mina böcker är på engelska, varför skulle jag då ha skrivit ner det på svenska!? Ofattbart! Jag började bläddra i familjens samtliga konstlexikon för att få en ledtråd. Längst ner i en svåråtkomlig bokhylla i mina föräldrars sovrum fann jag slutligen "Fogtdals konstlexikon", och där fann jag ckså slutligen svaret på gåtan "Vad i helvete menas med "Pir och hav?".

"Pir och hav" är en serie verk där Mondrian försöker beskriva upplevelsen av att stå på en pir som sträcker sig ut i havet- ett ganska naturligt ämnesval för en holländare. Naturligtvis målar han dåinte en naturalistisk avbildning utav havet utan försöker istället hitta strukturerna i denna visuella upplevelse. Jag skulle gissa att "Ocean I" som jag skrev om i förra inlägget är ett verk utav denna typ. Jag nämnde säkert redan då att tanken på en Mondrian som avbildar något så kaosartat och ostrukturerat som havet fascinerar mig. Jag tycker att just detta är ett fantastiskt exempel på Mondrians geni, och hur ett papper med lite tuschstreck på kan förvandlas till ett mästerverk om man vet bakgrunden och tänker sig in i tillkomstsituationen. I min eufori över detta tänker jag bjuda er på en till havsmålning, här i "Pir och hav"-stilen. Den runda formen ska symbolisera jordklotet tror jag, möjligtvis oändligheten. Fascinerande, helt klart fascinerande....Dagens Mondrian: Pier and Ocean Sea and starry sky

4 kommentarer:

Martin Janzon sa...

Ett hav sedd från en pir alltså? Hmm... okej. Känner mig som Anders nu.

:D

Gabriel Larsson sa...

Ja, tur att terminen snart är igång igen, sommaren har inte gjort dig gott...

Anonym sa...

Googlar man på "Pir och hav" är det bara din blogg man får upp. Är inte det lite märkligt? Borde det inte finnas en uppsjö av mer eller mindre trovärdig information ute på världens vida web om dessa Mondrianverk?

Tack för en trevlig Mondrianblogg förresten. Vet att vi har diskuterat Jackson Pollock tidigare. Nu kanske inte abstrakt expressionism är din kopp med te, men det vore ändå intressant att höra din åsikt om New York-skolan.

Ses på nollningen!

Gabriel Larsson sa...

gabriel: Ja, fan vad märkligt! Det verkar ju nästan som om jag skulle hittat på allt själv... Men om Fogtdals konstlexikon har skrivit om det, måste det vara sant!

Abstrakt expressionism är definitivt min kopp te. Om inte nästa bloggämne redan är bestämt att beröra kyrkofäder, så skulle det inte vara ett helt otänkbart ämne.

Skönt att nollningen är slut så att jag äntligen kan börja bli lite seriös i mitt studerande igen, både vad gäller Mondrian och skolan...